3 Ocak 2015 Cumartesi

Diğer Filografi Malzemeleri

Filografi malzemelerinden filografi çivisi için ayrı bir yazı yazmıştım. Bu yazımızda ise sizlere diğer filografi malzemeleri hakkında bilgi vereceğim.


Filografi Teli


Filografi sanatının ana unsuru diyebiliriz. Güzel filografi tablolarımızı cıvıl cıvıl işte bu güzel renkli teller gösteriyor. Filografi teli istediğiniz renk ve ton seçeneğine sahip bakır tellerdir. Kalınlıkları genelde 0,30mm ve 0,35mm'dir. Bakır tel olması sebebiyle istenildiği gibi eğilip bükülmekte ve bu yönden tablomuzu yaparken avantaj sağlamaktadır. 

Yalnız iki tane eksik yönü var bu güzelim tellerin. Birincisi, çok çekersen kolayca kopuyor, ikincisi ise çabuk çizilip renk atabiliyor. Filografi tellerini her yerde bulmanız mümkün değildir. Ya internetten sipariş vereceksiniz ya da ilgili bir sanat atölyesi bulup gidip satın alacaksınız.

Filografi Tahtası




Genelde kullanılan tahta çeşidi kavaktır. Diğer ağaç türlerinden oluşan tahtalar da olabilir. Kavak olmasının avantajı çivi çakımının kolay olmasıdır. Filografi yapanlar bilir o kadar çiviyi çakmak zordur biraz da... Benim gittiğim sanat atölyesindeki ustada kavak tahta önerdi. 

Bulunması en kolay filografi malzemelerindendir. Herhangi bir mobilyacı ya da yapı markete giderseniz istediğiniz boyutta kestirip alabilirsiniz. Bu arada boyutunu seçtiğiniz filografi modeline göre siz belirlemelisiniz. Kalınlığı ise yaklaşık 1cm olmalıdır.

Filografi Kumaşı




Kadife Kumaş

Filografide genelde kullanılan iki çeşit kumaş türü vardır. Bunlardan birincisi kadife kumaştır. Şık ve göze hoş gelmesi açısından tercih edilebilir. Tek dezavantajı ise kirlendiğinde temizlenmesinin biraz zahmetli olmasıdır.

Deri

İkincisi ise deridir. Derilerin temizlenme yönünden avantajlı olduğu malumdur tabi. Bence kadife kumaşlar temizlenmesi zor olmasına rağmen daha güzel. Çünkü deriye göre daha şık duruyorlar.

Kumaşın tahtaya çakım işlemi biraz zahmetlidir. Genelde zımba alın kendiniz çakın derler. Ben bunu tavsiye etmiyorum. En iyisi kumaşınızı ve tahtanızı alın bir mobilya tamircisine ya da çerçeveciye gidin orada çaktırın. Hem alınması gereken zımba biraz pahalı.

Arkadaşlar kumaş rengini seçmek ise size kalmış bir durum. Yalnız şunu unutmayın kumaş renginize göre de tel rengi seçmek zorundasınız. Yani zemin beyazsa telinizin rengi koyu olmalıdır. 

Kargaburun




Küçük boy kargaburun tercih edilmelidir.

Çekiç



100gr ağırlığında filografi çivisi çakmaya uygun olmalıdır. Göz kararı seçebilirsiniz.

Çuvaldız(Biz)



Orta boy çuvaldız tercih edilmelidir. Tel örümünde kullanılır.

Çelik Çubuk/Lama



Ben bunu sanat atölyesinden almıştım. Orta boylu olanını kullanıyorum genelde. Uzunluğu 5cm kalınlığı ise 1 cm. Çivilerin aynı boyda çakılması için kullanılır.

Tornavida



Tornavida da kısa boylu ve geniş ağızlı olanlar tercih edilir. Ben uzun boylu olanı kullanıyorum pek bir şey fark etmiyor. Kısacası çok önemli bir ayrıntı değil.

Sprey Boya



Çivileri boyamak için kullanılır. Sprey boya kullanımı açısından pratiktir. Yalnız fırçayla yaldız boya kullanımı da mevcuttur. Rengi tel ve kumaşımıza göre seçilir. En çok altın ve gümüş renkleri tercih edilir.