Paylaş:
Filografi sanatı klasik tabirle çivi ile telin aşkıdır diyebiliriz. Bu tabir filografi sanatı nedir sorusuna verilecek en güzel cevaptır. Filografi sanatı bir zamanlar unutulmaya başlayan bir sanattır.
Günümüzde ise yeniden canlandırılmaya çalışılmaktadır. Zaten FilografiYap.com'un hedeflerini bildirdiğim ilk yazımda da buna değinmiştim. Gelin isterseniz bu yazımızda filografiden etraflıca bahsedelim.
İlk olarak filografi malzemelerinden bahsetmek istiyorum. Filografinin ana malzemeleri filografi teli, çivi, kumaş ve tahtadır. Tabi bu malzemeler öyle rastgele seçilip kullanılan ürünler değildir. Hepsinin kendine göre özellikleri ve taşıdığı vasıfları vardır. Mesela filografi telinin rengi, kalınlığı ve yapıldığı malzeme önemlidir. Çivisine de tahtasına da kumaşına da öyle sıradan şeyler deyip geçmeyin. Hepsi kendi alanında özeldirler. Hatta bu yüzden filografi yapımında kullanılan malzemeler itibariyle zahmetli olmasının yanında biraz pahalıdır da. Ancak birazcık pahalı, gözünüzde o kadar da büyütmeyin sakın. Filografi malzemeleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için de şu yazılarımı okuyabilirsiniz: Filografi Çivisi ve Diğer Filografi Malzemeleri bu yazılarda daha detaylı anlattım her şeyi.
Filografinin Yapılışı Zor Mudur?
Doğru söylemek gerekirse kolay değildir. Biraz zahmetli ve çokça da sabır isteyen bir sanattır filografi. Yalnız hemen zor deyince vazgeçmeyin. Hemen hemen sabırlı olan herkesin yapabileceği bir sanattır. Tablonuzu ortaya koyup karşısına geçip baktığınızda bütün emeklerinize değdiğini hissedeceksiniz. Hele çevrenizden övgüler alıp, herkesin sizden kendisine de bir tane yapmanızı istediğine şahit olduğunuzda çok sevineceksiniz. Yalnız bu teklifleri kolay kolay kabul etmeyeceksiniz. Çünkü verdiğiniz emek sonrasında ortaya koyduğunuz ürünü öyle kolayca vermek size çok zor gelecek. Tekrar söylüyorum sabırlı olmanız bu sanatın en vazgeçilmez özelliğidir.
Filografi Kursuna Gitmeli Miyim?
Öğrenmek için kursa gitmem şart mıdır diyorsanız bunun cevabı aslında biraz sizde saklı. Nasıl yani diyorsanız şöyle söyleyeyim. Eğer çevrenizde filografiden anlayan biri varsa onun birkaç yardımıyla filografiyi öğrenmeniz mümkündür. Yalnız bunu geliştirmek sizin elinizdedir. Yaptığınız tablonun tel örme kısmının bir bölümünü yaptınız diyelim. Yalnız baktınız ki akıcı olmamış. İşte burada tekrar söküp tekrardan örmekten çekinmeyeceksiniz. Yani biraz deneme yanılma yöntemiyle öğreneceksiniz. Ama sonunda siz de bu sanatın ustası olacak hatta kendinize göre teknikler geliştireceksiniz.
Filografi kursuna gitme konusunda ise yardım alacağınız kimse yoksa gitmenizi tavsiye ederim. Kursta çok çabuk öğrenebileceğinizi söyleyebilirim. Bu da birkaç derste mümkün olacaktır. Kurs fiyatlarını sorarsanız bu konuda şimdilik pek fazla bilgiye sahip değilim ancak çok da pahalı olduğunu zannetmiyorum. Kursların daha çok büyük şehirlerde olduğunu söylemekte de fayda var.
Filografi tekniğiyle ilgili bilgi ve tavsiyeler almak için blogumu takip etmenizi öneririm. Teşekkürler.
Filografi Sanatı
Bu yazıyı arkadaşlarınızla paylaşmak ister misiniz?
Hiç yorum yok:
Bu yazıyla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?